Kerstcircus

,,Ik had drie weken lang een oefenapparaat in mijn studio staan en dan probeer je het elk moment dat je kan uit natuurlijk. En bij de voorstelling, ja nou, als er 600 man publiek is en als je zit te wachten tot tot je op moet, dan gaat het er vooral om je stressniveau laag te houden.” Aldus Hélène de Bruijn, in het dagelijks leven fotografe, die samen met accountant Xander Müller een koorddansact uitvoerde tijdens het Kerststerren circus in Heiloo. Temidden van professionele circusacts voeren Hoornse ‘kerst-circus-sterren’ acts uit voor het goede doel. De Bruijn en Müller bleken de publiekslievelingen.

Bijzonder waren de acts van de Hoornse Kerstcircus Sterren sowieso. Op initiatief van Rotaryclub Hoorn-de Compagnie voorzitter Johan Vos en clublid Jan Vriend waagden ruim tien leden zich aan het avontuur om als ‘echte circusartiesten’ voor een volle tent verschillende acts uit te voeren, verweven in een professionele voorstelling. En zo kondigde boekhandelaar Baptiste Overbosch de Hoornse chef-kok Marko Pol aan. Het kookwonder deed samen met computerdeskundige Joke Witteveen een spectaculair varieténummer waarbij ze borden op stokjes lieten draaien. Wegenbouwer Pieter van der Bijl trad op als messenwerper waarbij hij onderwijspsychologe Elly de Geus voor het bord liet zweten. Architect Arné Peeters, longarts Peter de Vries en shovelkoning Johan Vos kwamen met een een bloedstollende acrobatenact waarbij ze samen met grafisch ontwerper Arthur de Rooij een menselijke piramide vormden.
Journalist Jan Vriend kroop in de rol van illusionist om in een spannende act Hema-ondernemer Jean Botman door te zagen. Ook de politiek deed mee: oud-wethouder Henk Hansen en raadslid Piet Mol waren in touw als glaslopers waarna ze tot hilariteit van de volle tent met hun blote (gebruinde) buiken uitrustten op een bed van kapotgeslagen flessen.

Het circus is een initiatief geweest van Rotaryclub Hoorn-de Compagnie die met de voorstelling geld inzamelde voor het project Polio de Wereld uit. ,,Polio komt nog maar in vier landen voor ‘’, vertelt clubvoorzitter Johan Vos. ,,Alle Rotaryclubs ter wereld leveren nu een bijdrage om ingrijpende vaccinatieprogramma’s te bekostigen. Dat bedrag wordt aangevuld door Microsoft-oprichter Bill Gates, zodat polio écht binnen een paar jaar de wereld uit kan. De stunt van Gates prikkelde ons om met het circus ook een stunt uit te halen.’’ De opbrengst was 5.000 euro.